Életveszélyes lehet és bírságot is kaphat az, aki vadászati területre lép

Megosztás

Evidens, hogy milyen veszélyes lehet az emberi tudatlanságból kifolyólag az idény alatt vadászati területre lépni, bár valószínűleg sosem lehet eléggé hangsúlyozni. A túrázás szerelmeseinek minden esetben előzetesen fel kell készülniük, megismerni az adott területre vonatkozó információkat, mert enélkül könnyen nagy bajban találhatják magukat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség a Bükk túraútvonalainak részleges lezárására hívta fel a figyelmet, emellett a MiNapnak elárulta a szervezet elnöke, Török István, hogy a vadászatok helyszínéről és időpontjáról már egy hónappal korábban lehet értesülni.

Az ezzel kapcsolatos információkat megosztják a közösségi oldalukon és tájékoztatják a tizenhárom tagszervezetük vezetőit is, hogy ilyenkor a túrázás azon a helyszínen, abban az időben szigorúan tilos. „Az erdőben pedig tájékoztatótáblák figyelmeztetik a kirándulókat, és a területet szalaggal kerítik körbe” – mondta.

Emellett alapvető, hogy a rendőrségnek és a vadászati hatóságoknak is jelentik ezeket az eseményeket. Hivatalosan a vadászati idény novembertől február végéig tart. Szintén a MiNap idézi Kovács István János hivatásos bükki vadászt, aki elmondta, a vadászok több kilométerre ható golyós fegyverrel lőnek, borzasztóan nagy felelőtlenség tehát ilyenkor vadászati területre lépni.

„Amennyiben a vadászok érzékelik az idegent, leállíthatják a vadászatot, ami több millió forintos veszteség lehet a vadásztársaságnak. Amennyiben feljelentés történik, vadvédelmi bírság megfizetésére kötelezheti a vadászati hatóság azt, aki akadályozta a vadászatot. A baleset pedig kötelező jelleggel minden esetben hatósági eljárást von maga után.”

Nagyon kell tehát figyelni a friss információkra és minden nagyobb túrázás előtt érdemes tájékozódni, hiszen jobb esetben a pénztárcánkkal, rosszabb esetben az életünkkel fizethetünk.

Kép: csodahelyek.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek